Convocat el Premi Modest Reixach

La vintena edició d’aquesta premi s’ha publicat en el XCI Cartell de premis i de borses d’estudi de l’Institut d’Estudis Catalans.

TSC a JCR i reconeguda per FECYT

La revista ha assolit un índex d’impacte de 10 (ICDS) en la Matriu d’Informació de l’Avaluació de Revistes (MIAR), s’indexa en diferents bases de dadesi ha obtingut el Segell de Qualitat FECYT de reconeixement de la qualitat editorial i científica.

En record de Miquel Strubell

El dia 5 de març de 2022 es va llevar amb la trista notícia del decés de Miquel Strubell i Trueta, membre actiu de la Societat Catalana de Sociolingüística

4t Niu de suport a treballs finals de sociolingüística

Enguany se celebrarà virtualment a la Universitat Pompeu Fabra el divendres 29 d’abril del 2022

Diàlegs sociolingüístics IV: Llengua i gènere

Marta Roqueta i Josep Soler, moderat per Luci Nussbaum
Dilluns 20 de juny a les 18:00h

Josep Soler (U. Estocolm)

Marta Roqueta (UOC)

En el darrers anys, a Catalunya s’ha obert un debat al voltant de com anomenar les persones, per defugir, d’una banda, el masculí “genèric” i, de l’altra, el binarisme quan la gent no s’identifica ni com a home ni com a dona. Des de finals dels anys 70 del segle passat, el gènere ha estat objecte de discussió per denunciar el sexisme lingüístic i les relacions de dominació que el llenguatge reflecteix. Des d’aquesta perspectiva, s’ha mostrat que les llengües no són només eines de comunicació sinó sobretot instruments de construcció de la societat i, per tant, del gènere. L’eclosió social de noves identitats que posen en qüestió la binarietat de sexes ha fet trontollar les categories gramaticals en cercar d’altres maneres de denominar aquesta pluralitat. De fet, el gènere es troba en intersecció amb d’altres categories socials com ara l’edat, la raça i la classe, que són objecte d’estudi des de la sociolingüística crítica.

Marta Roqueta i Josep Soler aportaran el seu punt de vista sobre aquestes qüestions en una conversa que volem constructiva. Serviran de base per al diàleg els textos següents:

Marta Roqueta:
https://www.eltemps.cat/article/14550/partal-junyent-i-el-privilegi-de-la-interpellacio

Josep Soler:

Per una visió sociolingüística en el debat de llengua i gènere – Josep Soler


Aquest diàleg tindrà lloc a la sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans (Carrer del Carme, 47) i també es podrà seguir en línia a l’enllaç següent:

Aquest diàleg tindrà lloc a la sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans (Carrer del Carme, 47)  i també es podrà seguir en línia a l’enllaç següent:

https://us02web.zoom.us/j/85857046445?pwd=dU9lNjdVQklLV1hZajNBYUlYTjFJUT09

NOTÍCIES

4t Niu de suport a treballs finals de sociolingüística

4t Niu de suport a treballs finals de sociolingüística

La Societat Catalana de Sociolingüística de l’IEC organitza una jornada de tallers pràctics per donar suport a l’alumnat que estigui preparant i cursant l’assignatura del Treball de Fi de Grau (TFG) o de Màster (TFM) en l’àmbit de la sociolingüística, la pragmàtica o...

read more
En record de Miquel Strubell

En record de Miquel Strubell

El dia 5 de març de 2022 es va llevar amb la trista notícia del decés de Miquel Strubell i Trueta, membre actiu de la Societat Catalana de Sociolingüística i un sociolingüista amb una llarga trajectòria acadèmica i cívica per la llengua i la cultura catalanes. Nat a...

read more

Sinergies de Recerca II: GRELIE (UdL) / IDENTI.CAT (UOC)

22 de NOVEMBRE de les 15h a les 16.30h a través de videoconferència. Uns dies abans us enviarem l’enllaç. El mapa de sociolingüística de la SOCS pretén fer visibles recerques en curs que porten a terme equips investigadors d’universitats catalanes. En el marc d’aquest...

read more

DESTACATS

VIDEOTECA

https://40anys-sociolinguistica.espais.iec.cat

 

40 anys de Sociolingüística catalana