«El morfema ideològic» de Josep Àngel Mas Castells.
Sinopsi: Planteja la qüestió dels models de llengua valencians. I sobretot fa unes reflexions molt interessants, tot i que una mica heterodoxes, sobre el tema de la comunitat lingüística com a concepte.
Data: dilluns, 22 de juny, a les 19 hores.
Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, Barcelona).
El 22 de juny de 2009 Josep Àngel Mas va presentar el seu llibre “El morfema ideològic” que planteja la qüestió dels models de llengua valencians.
En primer lloc, Josep Àngel Mas va presentar el marc teòric de la seva recerca i va tractar els diversos conceptes fonamentals en la recerca com el context lingüístic, la ideologia i la identitat.
L’autor, va fer unes reflexions molt interessants i heterodoxes, sobre el tema de la comunitat lingüística com a concepte. Segons ell, el concepte tradicional s’ha format per dos grans aspectes: la xarxa comunicativa i el conjunt de normes i actituds lingüístiques. En el seu plantejament, l’autor, substitueix l’aspecte del conjunt de normes i actituds pel concepte de comunitat tòpica, és a dir, comunitat que tracta o que s’organitza entorn els mateixos temes i qüestions lingüístiques.
A continuació, Josep Àngel Mas, va explicar la metodologia del treball i els resultats en relació amb els models de llengua. Els models que planteja són sis, en un contínuum que va des del secessionista fins al uniformista. Finalment, va relacionar els diversos models lingüístics usats pels partits polítics amb presència al País Valencià amb els seus resultats.
Quan va finalitzar l’exposició de l’autor, es va obrir un tron de paraules que va generar debat.
Josep Àngel Mas Castells (Xaló -Marina Alta-, 1970) és doctor en Filologia Catalana per la Universitat de València. Actualment és professor del Departament de Lingüística Aplicada de la Universitat Politècnica de València.