+34 932 701 620 socs@iec.cat
Diàlegs sociolingüístics II. Víctor Corona i David Block Allen, moderat per Maria Sabaté-Dalmau
Dimarts, 17 de novembre a les 18:00, hora de Barcelona.

Víctor Corona, Université París 8

David Block Allen, ICREA i Universitat Pompeu Fabra

La raciolingüística ha esdevingut objecte d’interès per a la sociolingüística als Països Catalans. El corrent fa referència a pràctiques lingüístiques d’estigmatització de persones migrades basades en la seva aparença física. David Block i Víctor Corona han estudiat aquest enfocament a través de les micro-agressions racials, les quals es defineixen com a actuacions verbals indirectes, aparentment innòcues, que poden ser interpretades com a ofenses racistes per part de les persones receptores i d’activistes en el món acadèmic, polític, institucional i cívic amb posicionaments anti-xenòfobs.
Els ponents proposen una mirada crítica respecte dels significats socials d’aquestes actuacions dins del panorama català posant, al centre del debat, la raça. Abordaran la controvèrsia que genera el fet de vincular la tria i l’ús de les llengües (en particular, les alternances del català cap al castellà per part de catalanoparlants front a interlocutors racialitzats) amb la segregació lingüística racial, tenint en compte que aquests comportaments també han estat interpretats com a pràctiques de deferència que mostren una voluntat d’integració. L’objectiu és entendre noves i velles construccions de barreres etnolingüístiques (el ‘nosaltres-versus-vosaltres’) centrant-se en les competicions lingüístiques de les llengües locals i la seva intersecció amb llengües al·lòctones que són fruit de la mobilitat de persones.
La racialització lingüística en el cas català apel·la les investigacions sociolingüístiques crítiques a repensar les nocions de raça i de colonialisme en societats contemporànies que confronten l’encaix d’una llengua de l’Estat-nació post-colonial i una llengua minoritzada sense oficialitats supranacionals, en contextos de re-centralització lingüística.
Aquest col·loqui tindrà lloc per vídeoconferència, és gratuït i està obert a tothom; però cal inscriure-s’hi. Les persones inscrites rebran un correu electrònic amb les dades per connectar-se a la vídeoconferència (aplicació Zoom), i una còpia del text que es debatrà en l’acte (en format ‘pre-proofs’, complint els criteris legals quant al copyright): Raciolinguistic micro-aggressions in the school stories of immigrant adolescents in Barcelona: a challenge to the notion of Spanish excepcionalism?, publicat a International Journal of Bilingual Education and Bilingualism 23 (7): 778-788. https://doi.org/10.1080/13670050.2020.1713046.

Formulari d’inscripció

Us hi esperem!

Secretaria SOCS