Diàlegs Sociolingüístics VIII: 23 de maig de 2025 a les 17 h
MODERADOR: Ivan Solivellas
PARTICIPANTS: David Block (UPF) i Laura Camargo (UIB)
Sessió dual: presencial a l’IEC (C/ del Carme 48, 08001, Barcelona, Sala Nicolau d’Olwer) i virtual.
Per assistir-hi cal inscripció prèvia en el següent formulari o a través del QR de la imatge.
En l’actualitat, s’observa una certa tendència cap a l’extrema dreta en diversos països d’arreu del món. Així, més enllà dels casos més paradigmàtics de l’Argentina o dels Estats Units, els partits ultraconservadors i ultraliberals també han guanyat terreny a altres indrets, com a l’Estat espanyol, a Itàlia, a França i, fins i tot, a Alemanya, entre d’altres. En part, el triomf d’aquests partits rau en els discursos que fan, basats en un populisme de dretes que se centra en les emocions i en les baixes passions de la societat, especialment en moments conflicte, crisi o malestar generalitzats.
En aquest diàleg de la SOCS, doncs, abordarem els discursos de l’extrema dreta posant en diàleg dos acadèmics que els han analitzat amb perspectiva crítica. D’una banda, Laura Camargo, professora de la de la Universitat de les Illes Balears que ha publicat recentment l’obra Trumpismos discursivos: Origen y expansión de la ola reaccionaria global (Verbum, 2024), i de l’altra David Block, professor de recerca ICREA de la Universitat Pompeu Fabra, que s’ha centrat en diversos estudis en la qüestió dels discursos de la ultradreta i que està treballant en un projecte de publicació en aquesta direcció. Què fa que aquests discursos triomfin, especialment entre la gent jove? Quines característiques té aquest trumpisme discursiu? Com podem combatre aquesta onada reaccionada?
Si voleu conèixer les respostes a aquestes preguntes (i moltes altres que sorgiran durant la sessió), no us perdeu aquesta sessió dels Diàlegs Sociolingüístics, en què comptarem amb la participació d’aquests dos experts en els estudis del discurs.