Marta Roqueta i Josep Soler, moderat per Luci Nussbaum
Dilluns 20 de juny a les 18:00h
En el darrers anys, a Catalunya s’ha obert un debat al voltant de com anomenar les persones, per defugir, d’una banda, el masculí “genèric” i, de l’altra, el binarisme quan la gent no s’identifica ni com a home ni com a dona. Des de finals dels anys 70 del segle passat, el gènere ha estat objecte de discussió per denunciar el sexisme lingüístic i les relacions de dominació que el llenguatge reflecteix. Des d’aquesta perspectiva, s’ha mostrat que les llengües no són només eines de comunicació sinó sobretot instruments de construcció de la societat i, per tant, del gènere. L’eclosió social de noves identitats que posen en qüestió la binarietat de sexes ha fet trontollar les categories gramaticals en cercar d’altres maneres de denominar aquesta pluralitat. De fet, el gènere es troba en intersecció amb d’altres categories socials com ara l’edat, la raça i la classe, que són objecte d’estudi des de la sociolingüística crítica.
Marta Roqueta i Josep Soler aportaran el seu punt de vista sobre aquestes qüestions en una conversa que volem constructiva. Serviran de base per al diàleg els textos següents:
Marta Roqueta:
https://www.eltemps.cat/article/14550/partal-junyent-i-el-privilegi-de-la-interpellacio
Josep Soler:
Aquest diàleg tindrà lloc a la sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans (Carrer del Carme, 47) i també es podrà seguir en línia a l’enllaç següent:
Aquest diàleg tindrà lloc a la sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans (Carrer del Carme, 47) i també es podrà seguir en línia a l’enllaç següent:
https://us02web.zoom.us/j/85857046445?pwd=dU9lNjdVQklLV1hZajNBYUlYTjFJUT09