+34 932 701 620 socs@iec.cat

image
La presentació del número 24 de Treballs de Sociolingüística Catalana aplegà membres de la SOCS i els autors d’algunes de les contribucions de la darrera edició de la revista.
Emili Boix, director del Consell editorial, presentà l’acte tot dient que les pugnes ideològiques sobre qüestions lingüístiques són un fet habitual i que ho seram sempre.
Carles de Rosselló enceta la conferència parlant dels hàbits de tria de llengua de la gent. Segons l’enquesta d’usos lingüístics, el 80% de la gent es passen al castellà quan algú els respon en català. Però igualment, entre aquells que el saben parlar, el 80% canvien al català si, entrant en castellà, se’ls respon en català. Aquests hàbits estan rutinitzats. Com els aprenem aquests hàbits?
Carles de Rosselló ho va investigar entre els nens petits de quatre anys d’una escola de Barcelona en una aula on nens catalanoparlants i castellanoparlants estaven en una proporció equilibrada. I David Ginebra va repetir l’exercici amb les mateixes persones vuit anys més tard. Han constatat que els nens petits no tenien apreses les normes lingüístiques habituals en els adults, per la qual cosa parlaven més en català. Als dotze anys, però, entre nens de llengua primera diferents, el castellà hi era més present que abans, per bé que hi havia menys nens amb usos monolingües.
wpid-wp-1431624457596.jpg